joi, 23 iulie 2015

Jane Grey-Regina celor 9 zile

Lady  Jane Grey  sau regina celor 9 zile!Un  destin tragic in valtoarea istoriei ! Dar cine a fost  si cum a ajuns aceasta tanara sa se confrunte cu o alta regina puternica si foarte dura?
Lady Jane Grey
Jane Grey s-a nascut la 15 octombrie 1537 avand ca parinti pe Frances Brandon(fiica lui Mary Tudor,sora regelui Henric al-VIII-lea) si ca tata pe Henry Grey,nobil la curtea Angliei.Henric  al-VIII-lea era casatorit cu cea de-a sasea sotie,Catherine Parr,care a luat-o pe langa ea pe tanara copila.Regele Angliei ,Henric al-VIII-lea, moare si la tron ii urmeaza fiul sau,Edward al-VI-lea.Dupa moartea regelui Henric,Catherine Parr s-a casatorit cu Thomas Seymour dar a murit la scurta vreme din cauza unei nasteri.
Guildford Dudley
Thomas Seymour propune ca tanara Jane sa se casatoreasca cu
fiul fratelui sau Edward,duce de Somerset.Casatoria nu are loc si datorita intrigilor de la curte orchestrate de catre John Dudley,duce de Northumberland ,ducele Eduard de Somerset si fratele sau Thomas Seymour  sunt executati. Astfel ca tanara este casatorita cu Guildford Dudley,fiul ducelui de Northumberland in mai 1553.Dupa o domnie scurta,regele Edward al-VI-lea moare.Acesta avea doua surori:Mary Tudor si Elizabeth,fiicele regelui Henric al-VIII-lea,(prima cu Caterina de Aragon si a doua cu Anne Boleyn).Edward al-VI-lea era protestant si se temea ca urmandu-i la tron sora sa Mary,aceasta va