luni, 4 mai 2015

Lou Andreas-Salomé

Lou Salomé a fost o femeie cu totul remarcabila. A fost muza unor genii,Friederich Nietzsche,Rainer Maria Rilke si Sigmund Freud, au facut parte din viata ei iubind-o si apreciind-o pentru frumusetea dar mai ales pentru inteligenta ei.
Lou Salomé
Dar cine a fost aceasta femeie? Lou Salomé s-nascut la Sankt Petersburg,Rusia la 12 februarie 1861.Numele rusesc primit la nastere era Luiza Gustavovna Salomé.Tatal ei era Gustav Salomé, cu origini franceze,care a avut in Rusia o cariera militara ajungand general sub tarul Alexandru al-II-lea.Mama,de origine germana se numea Louise Willm.Cuplul a avut 5 baieti si o fata,fata fiind Louise,alintata Lou.Fata creste printre ofiteri in lumea aristocratica rusa. Ea cunoaste germana,rusa,engleza si binenteles franceza care era vorbita de societatea inalta rusa a epocii.Ea are ca profesor un predicator olandez care o invata teologia,istoria religiilor,filosofia,literatura germana si pe cea franceza.Tanara de 17 ani da dovada de o inteligenta deosebita si fiind foarte
atractiva,predicatorul se indragosteste de ea voind sa isi paraseasca sotia dar Lou isi pierde tatal si pleaca la Zurich impreuna cu mama sa pentru a-si desavarsi educatia.
Friederich Nietzsche
In iarna 1881-1882,Lou si mama sa se afla la Roma unde frecventeaza casa
unei scriitoare cu idei radicale, Malwida von Meysenbug.Aici il cunoaste pe un tanar evreu ,filosoful Paul Rée care se indragosteste de tanara.Acesta ii face cunostinta cu prietenul sau, Friederich Nietzsche.Cei trei formeaza un trio foarte ciudat ,barbatii fiind ambii indragostiti de fata ,ea refuzand sa aleaga intre ei.Se pare ca relatia cu cei doi barbati a ramas platonica.Lou,cei doi tineri si mama sa calatoresc prin Italia si apoi ajung la Leipzig,Germania.Dragostea lui Nietzsche devine tot mai evidenta(o cere in casatorie si este refuzat) si de aceea Lou Salomé si Paul Rée hotarasc sa se desparta de acesta.Dupa ce Nietzsche(acesta scrie ,,Asa grait-a Zarathustra”,carte inspirata de prietenia cu Lou Salomé) pleaca, Salomé și Rée pleaca la Berlin unde stau impreuna cativa ani insa nu se casatoresc desi Paul Rée o cere insistent de sotie.Lou Salomé cunoaste un lingvist universitar erudit, Friederich Carl Andreas, cu care se casatoreste(1887) punand la grea incercare iubirea lui Rée care sufera foarte mult, Salomé propunandu-i sa ramana amici.
Rainer Maria Rilke
Pana la urma se despart.Ea ramane casatorita cu Andreas pana la moartea acestuia in 1930.Se pare ca acest mariaj nu a fost consumat niciodata.
Lou Andreas Salomé calatoreste in intrega Europa stabilind legaturi cu intelectualitatea vremii ,ocupandu-se cu psihanaliza si scriind mai multe carti.Ea este o persoana cosmoplita,o femeie cu o inteligenta peste medie,o femeie remarcabila pentru nu se supune canoanelor vremii privind femeile.In 1897, Salomé se afla la  München unde cunoaste un barbat mai tanar decat ea cu 15ani,  René  Maria Rilke(acesta avea 21 ani).Pentru Rilke ,intalnirea este decisiva fiind profund marcat de tanara femeie. Lou Salomé ii schimba numele in Rainer(nume sub care a ramas cunoscut) deoarece  René i se parea mult prea feminin.Tanarul  viitor poet o urmeaza la Berlin,apoi in Italia si prin Europa.
Lou Salomé si sotul sau
Anul 1900 ii gaseste in Rusia vizitand Moscova si Sankt Petersburg.Ea il invata limba rusa pentru a-l putea citi pe Tolstoi in original(si chiar se intalnesc cu acesta).
Lou Salomé ii devine muza,sfatuitoare,prietena,confidenta si il introduce in societatea artistica a vremii,intre ei luand nastere o legatura deosebita.Dar Lou Salomé ia hotararea de a se desparti de el,el sufera din cauza acestei rupturi dar,in anul urmator, acesta cunoaste o tanara cu care se casatoreste(o casatorie nefericita).In 1911 il cunoaste pe un alt mare om,Sigmund Freud,parintele psihanalizei,la un congres despre psihanaliza,la Weimar.Ea vede in acesta o figura paterna deoarece si-a pierdut tatal in cand era foarte tanara.Ea a scris un eseu despre psihologia sexualitatii feminine ,eseu foarte apreciat de catre Freud.Ea face parte dintr-un cerc ce a facut pionierat in psihanaliza,cerc in care se intersecta cu Freud si cu alti eruditi ai vremii  si in care isi putea expune ideile.
Sigmund Freud
In 1930,dupa 43 de ani de casnicie,ii moare sotul de cancer.Au avut o casnicie rece desi se pare ca bolile i-au apropiat in ultima parte a vietii.
La 5 februarie 1937, Lou Andreas  Salomé moare de insuficienta renala la Göttingen,Germania.Urna  ei a fost depusa la mormantului sotului ei,in Göttingen. Dupa moartea sa,Gestapo-ul i-a confiscat biblioteca(dupa altii i-ar fi ars-o) pentru ca era discipola lui Freud(practica ,,stiinta evreiasca”) si pentru ca avea carti de scriitori evrei.Ea a scris eseuri,romane,piese de teatru si memoriile in care vorbeste despre oamenii cu care s-a intersectat in viata ei atat de plina  si nonconformista.Intr-o epoca in care femeile aristocrate faceau doar conversatii de salon si brodau floricele, Lou Andreas  Salomé a dus o viata plina de aventura,o viata in care a stralucit printre cele mai luminate minti ale epocii.


Daca v-a placut sau vi s-a parut interesant,lasati un comentariu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Continutul comentariilor este responsabilitatea celui care le posteaza .Nu se admit comentarii injurioase , xenofobe, rasiste, care contin atacuri la persoana sau dispute religioase!