luni, 4 aprilie 2016

Regele disparut-Eduard al-V-lea

Exista in istoria Angliei(de dupa 1066) trei regi care ,desi apar in succesiunea monarhiei,nu au fost incoronati niciodata.Acestia sunt:Eduard al-V-lea,Jane I (lady Jane Grey-regina celor 9 zile http://conexiuni28.blogspot.ro/2015/07/jane-grey-regina-celor-9-zile.html) si Eduard al- VIII-lea(care a renuntat la tron si la Anglia pentru Wally Simpson,o femeie divortata).
Eduard (al-V-lea)s-a nascut intro perioada tulbure din istoriaAngliei,perioada in care razboiul dintre familiile Lancaster si York,cunoscut ca Razboiul celor Doua Roze,era in desfasurare(York avea ca emblema, trandafirul alb iar Lancaster ,trandafirul rosu).
Eduard al-IV-lea si regina Elizabeth Woodville
S-a nascut la 4 noiembrie 1470,la Westminster Abbey unde mama sa,regina Elizabeth Woodville(sotia regelui Eduard al-IV-lea, din familia York) se refugiase deoarece sotul ei fusese detronat. Regele isi reia tronul si in 1471,Eduard-fiul primeste titlul de print de Wales(titlu purtat de mostenitorul tronului Angliei) si i se stabileste resedinta la Ludlow.Printul,sub supravegherea fratelui reginei,a primit o educatie foarte riguroasa avand un program  strict de lectii,rugaciuni,lecturi si orice alte activitati potrivite pentru un print ce se preconiza ca va fi rege.Conform uzantelor epocii,regele Eduard al-IV-lea angajeaza casatoria fiului sau(in varsta de 10 ani) cu fiica ducelui de Bretania,logodnica avand numai 4 ani la incheierea acestui acord.Destinul insa va hotari cu totul altceva!
 Regele moare subit iar printul fiind minor (avea 12 ani)este pus,conform cu dorinta tatalui sau,sub tutela
unchiului sau Richard,duce de Gloucester,fratele defunctului rege.Unchiul Richard incepe sa unelteasca si sa ii indeparteze pe cei care erau de partea tanarul mostenitor poruncind chiar uciderea unora. Eduard pleaca de la Ludlow spre Londra insotit de unchiul din partea mamei,loial lui,si o garda de protectie dar pe drum sunt atacati de Richard si oamenii sai,unchiul regelui este omorat si tanarul Eduard este adus la Londra.
Printul Eduard(al-V-lea)
Eduard isi stabileste resedinta in Turnul Londrei(atunci era un palat,nu inchisoare) unde unchiul sau il aduce si pe fratele lui Eduard,Richard,duce de York,9ani,(pacalind-o pe mama sa, sa i-l incredinteze, deoarece tanarul rege se plictiseste singur si are nevoie de un tovaras de joaca).Desi in istoria Angliei exista precedentul incoronarii unor regi nevarsnici,Richard amana incoronarea nepotului sau pe motiv de varsta.Apoi Richard arata ca fratele sau,fostul rege Eduard al-IV-lea, ar fi contractat o alta casatorie inainte de a se casatori cu mama tanarului print,contract care s-a rupt ,ceea ce face(in opinia lui Richard si a sustinatorilor sai) casatoria incheiata ca fiind nula si deci copiii regelui,bastarzi!Astfel Richard isi inlatura nepotul de la tron si se incoroneaza rege(legitim!)ca Richard al-III-lea!
Dupa incoronare,regele Eduard al-V-lea si fratele sau ,ducele de York au fost vazuti foarte rar iar de la sfarsitul anului 1473 se pare ca nu au mai fost vazuti deloc!In toamna anului 1473 exista zvonul ca printii au fost ucisi din porunca noului rege,Richard al-III-lea.Insa existau mai multi suspecti  de moartea printilor printre care :ducele de Buckingham,James Tirell,Henric Tudor(care l-a invins pe Richard al-III-lea, in batalia de la Bosworth Field, si a luat tronul,viitorul Henric al-VII-lea),mama viitorului rege,etc.
Henric al-VII-lea Tudor
De fapt,nu exista nicio dovada de ceea ce s-a intamplat cu cei doi printi.Au ramas cunoscuti in istorie ca printii din turn.Se pare ca Eduard a fost rege aproximativ 3 luni.
In 1486,sora lui Eduard al-V-lea (York)s-a casatorit cu Henric al-VII-lea(Lancaster) incheindu-se astfel Razboiul celor Doua Roze.
Scheletele celor doi copii au fost identificate tarziu(1933) si au fost depuse la Wesminter Abbey alaturi de ale parintilor lor:regele Eduard al-IV-lea si sotia sa,regina,Elizabeth Woodville.
Regele-copil s-a nascut intro perioada tulbure ,avand dusmani puternici ,el nefiind pregatit pentru o lupta atat de grea si pentru  destinul de a fi rege!

Daca v-a placut sau vi s-a parut interesant,lasati un comentariu!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Continutul comentariilor este responsabilitatea celui care le posteaza .Nu se admit comentarii injurioase , xenofobe, rasiste, care contin atacuri la persoana sau dispute religioase!