sâmbătă, 30 aprilie 2016

Gabrielle d'Estrées si Henric al-IV-lea

Despre amantele regale s-a scris si precis se va scrie si de acum incolo.Ele fascineaza  si incita curiozitatea.Cum au trait,cum au acceptat? Una dintre aceste femei a fost Gabrielle d'Estrées,amanta regelui Henric al-IV-lea al Frantei.Gabrielle s-a nascut in 1573 in Picardia ,Franta,tatal ei fiind marchiz  de Coeuvres si avand legaturi de rudenie cu familia Burbon( Henric IV era din familia Bourbon).Familia ei a fost foarte numeroasa,cuplul avand inca 6 copii in afara Gabriellei.
 Gabrielle d'Estrées
Cand fata avea 16 ani, mama ei isi parasaste sotul urmandu-si amantul si dand un prost exemplu fiicelor sale  care s-au complacut in desfrau si promiscuitate.Surorii sale Diane i se cunosc mai multi amanti iar sora ei Angelique a avut 12 copii ,fiecare avand alta tata (ea ajungand  stareta la o manastire !).Se pare ca tanara Gabrielle nu semana cu mama si surorile ei.In 1579 ea era indragostita de Roger de Bellegarde ,un tanar nobil care servea la curtea regelui Frantei. Ei planuiau sa se casatoreasca.Roger ii vorbea regelui despre iubita sa pe care o descria in cuvinte poetice,ii lauda frumusetea si farmecul ceea ce a facut ca regele sa doreasca sa cunoasca aceasta fiinta .Acest lucru se intampla si regele este vrajit de tanara care arata ca un inger si s-a indragostit de ea la prima vedere desi  avea cu 18 ani mai mult ,era casatorit cu Marguerite de Valois si avea amante.
Henric al-IV-lea
Tanara era derutata de atentia regelui mai ales ca tatal ei nu vedea cu ochi buni acest lucru si o atentioneaza pe fiica sa de intentiile acestuia.Regele,vazand atitudinea tatalui fetei,hotaraste sa o casatoreasca pe aceasta cu Nicolas de Amerval,un vaduv cu copii.Se pare ca in aceasta perioada Gabrielle cedeaza si devine amanta regelui.Gabrielle era catolica si a inteles cat de important era catolicismul in Franta  ,mai ales pentru rege care  era botezat catolic dar practica religia protestanta.Asa ca i-a sugerat regescului ei iubit sa participe la slujba catolica pentru a avea Franta de partea lui.Ceea ce Henric a si facut zicand celebrele cuvinte :,,Parisul merita o liturghie" devenind astfel practicant al religiei catolice(iulie 1593).In februarie 1594 ,Henric este incoronat rege al Frantei in biserica Saint Denis.Regele o divorteaza pe amanta sa de sot in decembrie 1594 si  pentru ca aceasta sa nu ia legatura cu fostul iubit Roger de Bellegarde,il casatoreste pe acesta cu Anne de Breuil. Gabrielle ramane insarcinata si bucuria regelui este foarte mare pentru ca el credea ca este

steril (sotia lui,Marguerite de Valois-regina Margot, nu a ramas insarcinata niciodata).La 7 iunie 1654 se naste fiul lor,Cesar de Bourbon,viitorul duce de Vendome,fiu pe care regele il recunoaste dar care nu are drept la tron.
Regele isi face amanta marchiza de Montceaux si ii face tot felul de cadouri incepand de la haine si bijuterii pana la domenii si castele.Amanta regala ii mai daruieste regelui inca o fiica ( Catherine Henriette 1596-1663) si un fiu( Alexandre 1598-1629) pe care regele ii recunoaste si o copleseste pe amanta sa cu atentii si daruri,ba chiar o face ducesa de Beaufort.Regele o iubea asa de mult incat o lua in campaniile militare,ea avand un cort asezat in apropierea taberei militare unde regele isi petrecea timpul liber.
Henric si Marguerite de Valois
Ea ii dadea sfaturi de care regele tinea cont si il influenta in hotararile sale.L-a influentat pe rege sa emita Edictul de la Nantes care dadea libertate in exercitarea religiei protestante (edict revocat de catre nepotul sau,Ludovic al-XIV-lea).Regele cere papei Clement al-VIII-lea divortul de Marguerite si il obtine in 1599.Divortat fiind si fara copii legitimi,se punea problema succesiunii la tron asa ca se fac demersuri pentru casatoria regelui cu Maria de Medici.Cand afla,Gabrielle se imbolnaveste si sufera foarte mult ceea ce il face pe rege sa se razgandeasca si hotaraste sa se casatoreasca cu amanta sa mult iubita dupa Pastele din 1599. Insa papa nu este de acord si pentru a-l face sa se razgandeasca cei doi hotarasc ca pana la Paste sa stea separati in castitate ( Gabrielle era insarcinata cu al patrulea copil).Un astrolog ii prezice ca nu va apuca Pastele si nu va implini 28 de ani dar ducesa incearca sa alunge gandurile negre. Ea pleaca de langa rege cu inima grea dar cu speranta ca se vor casatori curand.In 9 aprilie i se face rau(dupa ce bause o limonada) si face convulsii (se pare ca a fost eclampsie). In ziua de 10 aprilie i se face si mai rau,copilul ii este scos din pantec cu metodele Evului Mediu(fara anestezice !) ,Gabrielle isi pierde vazul si auzul si moare( 10 aprilie 1599,Paris). Regelui i s-a adus la cunostinta starea Gabriellei insa apropiatii sai nu il lasa sa o vada pe aceasta (moare in timp ce el era in drum spre ea) spunandu-i ca arata groaznic si ca mai bine sa nu vada cum este.
Henric si Maria de Medici
La aflarea stirii ca femeia mult iubita a murit ,regele este distrus,poarta doliu in vazul tuturor si ii organizeaza o inmormantare regala. Din nefericire,poporul nu sufera alaturi de rege ci se bucura ca ducesa de Beaufort a murit deoarece era considerata imorala ,se cheltuiau multi bani din visteria statului pentru ea si rudele sale si se amesteca in treburile statului. S-a speculat ca Gabrielle ar fi fost asasinata( otravita ) fie de catre  nobilii francezi care nu o voiau pe tronul Frantei,fie de catre familia Medici care o doreau pe Maria de Medici ca sotie a lui Henric si regina.Insa se pare ca fosta ducesa de Beaufort a murit de eclampsie,o boala de care pot muri si astazi femeile insarcinate. Regele s-a casatorit in acelasi an ,1599,cu Maria de Medici (mama viitorului rege,Ludovic la-XIII-lea) cu care a avut mai multi copii. Gabrielle a ramas doar una dintre amantele regale care au cunoscut atat stralucirea si puterea dar si suferinta de a nu deveni sotii si de a-si vedea copiii numiti bastarzi. A fost iubita,adulata,lingusita,bogata dar regina niciodata !
Bibliografie :Wikipedia, site Histoire-et-secrets.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Continutul comentariilor este responsabilitatea celui care le posteaza .Nu se admit comentarii injurioase , xenofobe, rasiste, care contin atacuri la persoana sau dispute religioase!