sâmbătă, 14 mai 2016

Mormonii

In 1830 apare in America o carte care avea sa duca la aparitia unei noi religii ce avea sa aiba milioane de adepti in toata lumea. Cartea se numeste ,,Cartea lui Mormon” si a fost publicata de catre Joseph Smith Jr. Acesta  a afirmat ca aceasta carte a fost scrisa in limba ,, egipteana reformata”  fiind gravata pe placi de aur pe care le-ar fi primit el insusi de al un inger numit Moroni,fiul lui Mormon,  trimis de Dumnezeu.

Cartea este alcatuita din mai multe carti  scrise de catre profeti si acestea  cuprind descrieri ale lumii create de Dumnezeu.Scrierile ultime vor fi dezvaluite numai unor alesi in zilele cele din urma( secta se numeste Biserica lui Isus Hristos  a Sfintilor din Zilelele din Urma).Cartea  arata ca Isus s-a intors pe pamant a doua oara ,dupa Inviere,de aceasta data in America, punand bazele unei societati pacifiste care,din nefericire,s-a destramat rezultand grupuri mai mici care s-au razboit unele cu altele( aceasta carte a fost tradusa de Smith in engleza cu ajutorul lui Dumnezeu,dupa cum a afirmat el insusi).Smith s-a autiintitulat profet al noii credinte prin care I s-a revelat Dumnezeu poruncindu-I sa nu adere la vreo credinta existenta ci sa intemeieze el o noua credinta,aceasta fiind

cea adevarata si pe placul lui Dumnezeu(fiinta centrala a noii religii fiind Isus Hristos).
Brigham Young
La inceput,oamenii i-au numit peiorativ mormoni pe adeptii acestei noi credinte,termen care a ramas pana astazi. Desi mai marii confesiunii nu accepta sa fie denumiti prin termenul mormoni ,astazi nu se mai considera jignitor daca referirea la membri se face cu acest cuvant.Smith s-a autointitulat profet al Bisericii Sfintilor dar soarta a facut ca in 1844 sa fie omorat intro inchisoare din Illinois iar adeptii sai l-au urmat pe Brigham Young care a devenit seful acestei noi confesiuni. Brighman Young,impreuna cu adeptii sai,au avut diferende( unul dintre acestea fiind poligamia) cu alte grupuri si atunci au plecat in zona Salt Lake City  in Utah (1847)unde au intemeiat o comunitate puternica. De fapt, au fost doua grupuri principale ,celalalt grup stabilindu-se in statul Missouri de azi(avand urmasi si in zilele noastre care practica religia mormona – cele doua grupuri fiind in rivalitate privitor la cei care au credinta adevarata ).
Casatorie multipla
Deoarece erau diferende mari privitor la poligamie ,in 1890 s-a luat hotararea sa se renunte la aceasta(casatoriile multiple fiind insa permise dupa moarte,in rai).Insa,dupa 20 de ani unii s-au ridicat impotriva interzicerii poligamiei considerand mariajul multiplu ca fiind insasi esenta mormonismului.Insusi Joseph Smith a avut mai multe neveste ca fiind porunca lui Dumnezeu pentru crearea unei noi populatii care sa creada in cuvantul Lui si sa-I  respecte poruncile.Apoi Young a continuat aceasta practica avand nu mai putin de 27 de neveste.Pe acest font , grupul a fost alungat si a ajuns in Salt Lake City – Utah unde s-a asezat .Insa a aparut o problema privitor la primirea statului Utah in Statele Unite ale Americii ,primire care nu se putea face din cauza poligamiei.
Familie mormona contemporana
Atunci profetul a avut o revelatie divina prin care se renunta la aceasta si Utah a fost primit in Uniune.Dar,pe fata sau pe ascuns,casatoriile multiple s-au efectuat.Liderii spirituali ai cultului mormon se distanteaza de practica poligamiei infierand-o si nefiind de acord cu ea si excomunicand orice mormon care practica aceasta forma de casatorie.( Se pare ca exista cca 40.000 de mormoni care practica poligamia)
  Profetul Smith a aratat ca orice mormon trebuie sa  respecte 13 reguli de baza numite Articole de Credinta ale Bisericii lui Isus Hristos a Sfintilor din Urma. Astfel, cand un tanar sau tanara de religie mormona atinge 21 de ani,obligatoriu  pleaca ca misionar in lume (timp de 2 ani) acolo unde este trimis si propavaduieste invataturile lui Mormon.Zeciuiala face parte din indatoririle credinciosului.Este interzis consumul de  alcool,cafea,tutun si droguri,alimentele trebuie folosite cu masura,fara abuz sau risipa.Conform acestei religii,oamenii,inainte de nastere au fost spirite iar dupa moarte devin spirite care fie merg in rai,fie merg la o inchisoare a spiritelor(dupa fapte).Casatoria este la mare cinste si orice mormon trebuie sa se casatoreasaca,aceasta facandu-se in viata ci si continuand dincolo de ea,in eternitate.Orice barbat poate deveni preot daca este demn si are chemare ,uneori chiar la varsta de 12 ani  putand predica . In afara de biserici, ei au si lacase de cult numite temple unde intra  si se roaga doar cei mai merituosi mormoni (numai daca au platit zeciuiala).Mormonii trebuie sa duca o viata curata nu numai in fapte ci si in ganduri.
Famile mormona contemporana
Ei trebuie sa se supuna poruncilor lui Dumnezeu asa cum le-a trasat primului profet,Joseph Smith.Biserica mormona este condusa direct de catre Isus care transmite unui profet invataturile sale si ceea ce trebuie sa faca membrii confesiunii,acesta fiind intermediarul intre Isus si credinciosi.Ei il asteapta pe Isus sa revina pe Pamant  care ,cand va veni,va veni in S.U.A.
Astazi biserica mormona numara cateva milioane de membri in toata lumea  avand o avere estimate la 30 miliarde dolari,cu investitii masive in diverse domenii (imobiliare,afaceri,terenuri,ferme,asigurari,etc).
Radicalistii poligami contemporani au dat statul american in judecata pentru recunoasterea casatoriilor multiple.
Exista si in Romania o mica comunitate de mormoni – aprox.2900 persoane (care nu practica poligamia) ,Ion Tiriac fiind unul dintre ei ,dupa propria marturisire la tv. intro emisiune a lui Marius Tuca ( biserica mormona se afla pe Sos.Panduri,Bucuresti).

Surse : Wikipedia,Ana Batca in ziarul Evenimentul Zilei,11 iulie 2011, Historia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Continutul comentariilor este responsabilitatea celui care le posteaza .Nu se admit comentarii injurioase , xenofobe, rasiste, care contin atacuri la persoana sau dispute religioase!